Geleceğin Gizlendiği Web 3.0 Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?

Son dönemlere damgasını vuran Web 3.0 hayatımızı nasıl etkileyecek? 1989’da CERN de çalışan ve Avrupa’nın en büyük internet dağıtım node’sine sahip olan yer olduğundan Tim Berners-Lee, World Wide Web terimini ortaya atmış TCP/IP protokolü ve alan adı sistemi ile dünyayı saran internet ağ sistemine katılma ve bu ağı geliştirme fırsatını bulmuştu. 1994’te de Berners-Lee, MIT (Massachusetts Institute of Technology) üniversitesinde çalışmalarına devam ederek dünya çapında ağ konsorsiyumu’nu kurmuştu. Burası web’in kalitesini iyileştirmek için standartlar ve öneriler sunan çeşitli şirketlerden oluşuyordu.
Berners-Lee internet ağ kullanım fikrini, hiçbir patent ve telif hakkı ödenmeden serbestçe kullanılabilir hale getirmiş ve bu sistemin telifsiz teknolojiye dayanması gerektiğine inanmıştı. Böylece herkes tarafından kolayca benimsenmesini sağlayabilmişti. 1980-90 yıllarında sadece okuyucu olarak katılabildiğimiz web 1.0 da bilgilerin karmaşıklığı nedeniyle aradığımızı bulmakla fazlasıyla meşgul olup zamanımızın çoğunu hatta tüm günümüzü harcamamıza neden oluyordu. Aynı zamanda o dönemlerdeki internet sitelerinde kullanıcılar yorum yazma, hesap açma, profil oluşturma, alışveriş gibi işlemler yapması yaygın değildi. [1]
Dial-up modemler ile bilgi göndermek ve almak için “çevirmeli” standart telefon hatlarını kullandıkları internet bağlantısının kablo ve ADSL ile karşılaştırıldığında çok daha yavaştı. Çok fazla bağlantı ve açılmayan internet siteleri ile karşılaşılıyordu. Bu durum karşısında insanlar tarafından yeni bir Web sisteminin gerekliliği hissedilmeye başlanılmıştı.